Aku memberi salam

:: Aku memberi salam ::
:: Untuk dua orang taulan :: Seorang dari keturunan adam :: Seorang dari keturunan hawa ::

:: salam kepada keturunan adam ::
:: cita-cita adalah kemenangan :: harapan mendaki gunung :: pada tanam sejuta bunga ::
:: ingin dipetik kuntuman seri ::

:: salam kepada keturunan hawa ::
:: mimpi menjadi teman permaianan :: menutupi mendung :: perasaan dihambat usia ::
:: meratapi kepahitan sepi ::

:: aku memberi salam ::
:: untuk dua orang taulan :: seorang diciptakan qada’ :: seorang diciptakan qadar ::
:: kedua-duanya insan istimewa ::

:: aku memberi salam ::
:: akulah sahabat mereka :: yang mengerti erti perasaan :: erti penghargaan ::

- unknown -

Monday, November 26, 2007

6 things about u that people don't know about ??

6 things about me? nape 6 jer...? lebih x bleh ker? huhuhu... ade ke 'things' tentang aku yang orang tak tahu? aku kan banyak cakap (kata kawan2 aku la - aku pun sedar gak... ahaks!) mungkin kawan2 aku dh tau tentang aku... tapi, mungkin x semua. x pun, diorang x perasan or terlupa... kalo kawan2 aku jer ade yg x tau, apa lagi "people" lain, dok?

ape ek "6 things about me that people dont know about" yang aku nak 'list'kan...? eeerrrmmm.... ape ek...? jap aku pk kan... k lah, aku 'list'kan 6 ni jer. mungkin ade yg dh tau especially people around me...

1. jari kelingking tangan kanan aku cacat sket : bukan cacat semulajadi tau! cacat sebab masa aku kecik2 jari tu tersepit kt jongkang-jongkit. masa tu umah aku jd tuan umah utk 'party' pinggan mangkuk. penganjur plak bawak anak dia 2 orang (pompuan tu... - dh beranak pinak kot. aku pun dh x ingat muka diorang). so, kitaorang ni pun g la main kt padang permainan (depan umah aku jer). so, main ler jongkang-jongkit. diorang duk kiri n kanan dan aku lak duk kt tengah2. ntah mcmana, tersepit jari kelingking aku ni. meraung la aku balik umah. jari aku tu nak terputus daging dia (mak aku kata la. tu yg dia pun pitam tgk darah aku byk kuar. aku pun x ingat. sbb melalak sakan). kt klinik, doktor jahit cantumkan semula. huhuhu... kesan dari itu, masa kecik2 kalo aku nk makan, aku akan tgk dulu kedua2 blah tangan aku untuk pastikan mana kanan dan mana kiri. so, yg cacat jari tangan kanan, baru la aku start makan dgn tangan kanan... hehehe...

2. bentuk / bukaan mata sebelah kiri & kanan tak sama : ni la sebonarnya aku. tapi bukan mata aku juling tau! just bukaan mata tu x sama. aku dapat rasakan kalo aku buka mata n tenung sesuatu dalam jangkaan masa yg lama sket. rasa macam sebelah kanan aku ni bukaan dia kureng sket banding mata kiri. selain tu kita leh perasan kalo tengok pic muka aku. terutama kt gambar ukuran passport. eerrrmm....

3. aku ni pemalu la orangnyer : ramai yang sukar nak percaya (terutama kawan2 aku - malah diorang kata aku ni banyak bercakap. kalo dh mula, payah nk berenti. sejauh tol sungai besi hingga tol skudai lagi. tu pun selalu terlajak. pot pet pot pet...). tapi ade gak diorang yg perasan... memang la... seriously, aku ni pemalu orangnyer... maksudnya aku ni bukan peramah. aku mmg takkan rajin2 nk tegur sape2 yg aku x kenal. payah nak bercampur gaul dgn orang ler aku ni. kalo orang x tegur or mulakan dulu perbualan, senyap jer ler aku ni... - ntah lah nape aku mcm ni...

4. aku ade gastrik : kadang2 malu sendiri aku ni. sebab, sure sumer orang susah nk percaya. aku pun kalo jadi korang poyo2 juga nak percaya. mane tak nyer... aku ni, badan jer besar (ketegori orang kuat makan) tapi, ade gastrik! aaarrrgghhh tidak...!!! mana tak nyer, biase orang yg kena mende ni orang yg jarang or suka tangguh2 makan. tapi, spesis mcm aku ni pun leh kena. pelik kan? tapi, bonar... aku start kena (terima pengesahan dari doktor) masa aku form 3. huhuhu... time tu teruk gak la kalo tetiba gastrik aku ni nak 'bermanja'. seksa ooo... ubat pun aku terpaksa minum (air kapur perisa pudina yang meloyakan) time tu selalu. from that time sampai la la ni, perut aku ni senang sgt masuk angin. then, mula la ade sket komplikasi yg kena aku tanggung (x yah la bg tau...) apa pun, gastrik aku ni x lah sampai perlu pengecualian aku dr berpuasa. aku still leh puasa lagi. alhamdulillah...

5. bila gaknya aku akan ade BAS : huhuhu... kalo korang nk tau, dari kecik lagi kenderaan yang aku idam2kan adalah BAS. bas?! yup! bas la.... kenderaan yg panjang di atas jalan raya tu... kenapa bas? ye la... korang kan semua tau bas ni leh bawa penumpang yang ramai berbanding motor (even motor yang paling mahal di dunia). aku ni suka berjalan2. dulu masa sekolah kalo ade rombongan mesti aku nk join. just rombongan ASPURI sekolah dato' jer aku x dapat nk join diorang g cameron dulu masa kt sekolah (dh semua ppuan...). hehehe... sebenarnya aku leh feel best sgt2 kalo kita dapat berjalan ke sesuatu tempat ramai2. kalo g mana2, aku rasa best sgt kalo aku dapat bawak semua kuarga aku (kuarga besor - atuk, nenek, makcik pakcik, spupu spapat, etc.) yang aku sayangi. kan indah dapat bercuti beramai2. hahahaha.... suatu hari nanti aku nak bli BAS gak... peduli apa aku! (harap aku mampu)

6. sesetia kasih mak & secemburu mata abah : hehehe... tang ni aku x tau nk ayat lagu mana. kalo nk hurai, panjang berjela nu x abeh. tapi ni lah diri aku. anak yang telinganya ikut mak dan hidungnya ikut abah. x tau la sape yang perasan. aku pun baru sedaq sifat2 yang aku ada ni dr my mak dan my abah. so, korang hati2 na dgn aku! hehehe... ala... korang yg kenal aku, korang tau la sape aku, kan? aku x leh jd korang, aku x leh jd diorang (tp, aku tetap orang ok! - ahaks!). aku just jd diri aku. aku bukan kawan yang baik utk korang. tp, aku akan sentiasa wat yg terbaik utk korang sbg kwn.

ni la korang... "6 things about u that people dont know about" versi aku... sebenarnya lebih kot dr 6 yg aku nk list kan. tp, cukup la 6 dulu... may be kalo korang tau betul2 yg 6 ni, korang akan tau 1001 lagi ttg aku. hehehe... pening kepala korang ni baru tau!

cuba la korang listkan mcm aku wat ni and show that to all ur friends. kt blog korang ker, fster korang ker, mana2 lah... time korang list kan jer korang akan 'feel' sesuatu yg tgh aku rasa la ni. 'feel' mcmana? i cant explain it. but, i felt it. try la korang... jgn lupa, let me know ok!

Tuesday, November 20, 2007

"... di mana hati emas?"

"ianya tiada lagi..."
pesan seorang kawan,

"... sejauh mana kita pergi, serendah mana kita duduk, setinggi mana kita berdiri, biarlah kita adalah kita..."

"di mana hati emas?"

apa yang aku faham tentang makna yang tersirat di sebalik persoalan ini? aku tak pasti. cuma pencipta persoalan ini sahaja yang tahu apa dia maksudkan. namun, aku punya tafsiran tersendiri tentang persoalan ini. mungkin sama. mungkin tidak.

secara 'simple', aku mentafsirkan persoalan ini -

"andai KEKAYAAN dan KEMEWAHAN yang kita cari di dunia ini, kita akan cari di mana LUBUK emas. tapi, andai KEBAHAGIAAN yang kita cari, pastinya akan kita cari di mana HATI emas...".

di mana LUBUK emas? di mana HATI emas?

hanya orang yang bijak dan yang pintar sahaja akan tahu di mana LUBUK emas. dengan usaha yang bersungguh-sungguh pasti takkan sia-sia untuk dia menemuinya. dan itu adalah hak dia atas cita-citanya. mungkin LUBUK itu satu tapi siapa sahaja boleh menemuinya. Semua kita pasti boleh memilikinya.

di mana pula HATI emas? tidak perlu bijak atau pintar untuk kita memilikinya. malah belum tentu orang yang bijak pintar boleh menemui dan memilikinya walaupun cita bersungguh. ia adalah milik kita semua. kita semua berhak memilikinya. tidak perlu dicari. kita hanya perlu SEDAR. kerana HATI emas itu ada dalam diri kita semua. ia kurniaan Dia untuk kita semua.

akan tetapi... tak semudah disangka untuk ia kelihatan walau ia ada dalam diri setiap kita. selam lah sedalam mana diri mu pasti tak kau jumpa. tak akan kau jumpa. jika... tiada KEIKHLASAN kau nurkan dirimu. itu yang pasti. terpulang untuk percaya atau tidak. jika ada kelapangan, kita renungkanlah diri kita dan diri orang di sekeliling kita. sedikit tentang KEIKHLASAN, pemberian yang TIADA KEIKHLASAN, akan TAWAR rasanya bila diterima. benar-benar tawar.

hakikat yang perlu kita terima... persoalan "...di mana hati emas?" kini, ia berjawapankan "ianya tiada lagi..." - kenapa?
lihatlah di sekeliling kita. walaupun setiap kita punya HATI. tapi, siapakah yang masih punya HATI EMAS dan siapakah yang mampu menemui dan dapat memiliki HATI EMAS itu? aku bukan sahaja ingin tanya pada kau dan dia. aku masih menantikan jawab diriku akan tanya itu...

aku berhenti berharap...

Dedikasiku untuk kalian - Tesis 2004




Capricorn Today



Quickie:
Your relationships are not exclusive. You must share the people you love in life.

Overview:
Your community spirit is active now and volunteering feels incredibly appealing. See if you can devote some extra time to doing what you love and maybe also making the world a better place.

Daily Extended
Your relationships are not all exclusive -- sometimes, like it or not, you have to share the people you love in life. You should have plenty of confidence in the value you bring to your closest friends. Do not worry that someone's new friend or partner could change that personal connection. If you get too possessive about your relationship, you send a message that the assurance you need is more important that the other person's independence. It's a clear power play, and it won't be well-received.

Daily Teen
Your sweet side is coming out in a big way, and that might mean that your best friends are in for some seriously good times. You don't have to send anything on them, but just hear them out and help in small ways.

Daily Flirt:
Something small draws out your inner altruist, and you may spend the rest of the day trying to do something to make a difference in the world (or some small part of it). It's easier than you think!

Daily Couples:
It's time for you to get a reality check, especially when it comes to your relationship. Talk to your pals or a family member for some sound advice (and, if necessary, a firm talking-to).

Daily Singles:
Don't be afraid to share your quirkiness with a romantic interest today. Believe it or not, they'll find your hankering for 'Saturday Night Fever' charming. They'll even beg you to watch it with them.

Daily Career
A coworker may be so harried they don't know how to accept the help you offer. Stay on the sidelines, working quietly on your own projects, until you see an opening. Do coffee runs, transcription or whatever else you can.

Monday, November 19, 2007

Thursday, November 15, 2007

Monday, November 12, 2007

picnic @ waterfall sg.gabai, hulu langat - 8Nov2007


for more pictures, visit
http://udaacit1182.fotopages.com

Friday, November 9, 2007

Selamanya di hati... Part 2

(will be publish soon)

Wednesday, November 7, 2007

Tuesday, November 6, 2007

Monday, November 5, 2007

Different shape 1995 vs 2007

???

My Konvo

Tadika Kemas, Benut (1988)
&
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai (2004)

pak sedara vs. anak sedara

Me & Iqram

Friday, November 2, 2007

Kau Pergi Jua - kami redha dengan pemergianmu...

dari kiri : aku, mak, ucu (arwahyarhamah) dan nur aishah



25 Oktober 2007 - khamis (13Syawal1428H)



syawal kali ini rupanya adalah yang terakhir kita meraikannya bersama. kau kini telah pergi menyahut seruan Ilahi. mungkin ini adalah yang terbaik untukmu dari terus menderita dengan sakitmu. kami redha dengan ketentuan ini. damailah kau di pusaramu. semoga kau ditempatkan di sisiNya bersama orang-orang yang dikasihiNya.


khususan ila ruhi al-marhumah Mar'ah Binti Haji Yunus... al-fatihah...



MY VIDEO

Contact Me... For More Information

Mobile : +6 012 - 7642015
Email : rush8_1182@yahoo.com / uda.acit1182@gmail.com
@ LET's CHAT / leave ur comments here